• banner catena
 • Anemia feripriva, cea mai frecventa complicatie extradigestiva pentru pacientii cu Boli Inflamatorii Intestinale – Ziua Mondiala a Carentei de Fier 2020

  Pacientii cu Boli Inflamatorii Intestinale (BII) sunt expusi riscului aparitiei deficitului de fier, aproximativ 36%–76% dintre persoanele cu aceste boli dezvoltand anemie feripriva. In acest context, Asociatia Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din Romania (ASPIIR) a lansat o serie de activitati de informare in randul pacientilor cu ocazia Zilei Mondiale a Carentei de Fier, marcata in fiecare an pe 26 noiembrie.

   

  In cadrul evenimentelor online cu pacientii derulate regulat de ASPIIR, peste 100 de pacienti cu Boli Inflamatorii Intestinale au participat la o sesiune dedicata de educatie medicala cu privire la riscurile si managementul carentei de fier in cadrul acestor afectiuni. Pacientii au putut discuta cu medicul gastroenterolog Lucian Negreanu, cu medicul hematolog Horia Bumbea si au putut afla informatii din experientele altor pacienti care se confrunta cu deficit de fier.

  In aceasta perioada dificila, in care accesul la ingrijire este mai ingreunat, foarte important este sa fim aproape de pacienti si sa le putem oferi informatie medicala validata. Si cu aceasta ocazie, am incercat sa raspundem la toate ingrijorarile pacientilor privind deficitul de fier si sa gasim impreuna solutii pentru un acces mai bun la tratament, inclusiv la tratamentul cu fier injectabil sau perfuzabil”, a declarat Isabella Grosu, presedinte ASPIIR.

  “Fierul in organism este gasit in multe celule, nu doar in celule rosii, insa rolul cel mai important este la nivelul acestora, acolo unde se afla si doua treimi din fierul din organism. Absobtia fierului se realizeaza la nivelul intestinului subtire, de aceea atunci cand este afectata aceasta parte a intestinului, cum se intampla in cazul BII, absorbtia este afectata si pacientii pot suferi de carenta de fier. Scaderea hemoglobinei in sange este un semn ca pacientii ar putea suferi de carenta de fier si de anemie”, a declarat Dr. Horia Bumbea, medic primar hematologie clinica, coordonator transplant medular, Spitalul Universitar Bucuresti.

  Aproximativ 50% dintre pacientii cu boli gastro-intestinale prezinta deficit de fier sau anemie. De asemenea, bolile gastro-intestinale reprezinta cea mai comuna cauza de anemie feripriva la barbati adulti si femei post-menopauza. In randul pacientilor cu BII, anemia nu reprezinta doar o modificare patologica a unui parametru din sange, ci este cea mai frecventa complicatie extradigestiva cu un impact important asupra calitatii vietii.

  Anemia apare cel mai adesea in contextul unui deficit de fier (anemie feripriva) secundar unei absorbtii deficitare la nivelul unui intestin inflamat si a pierderilor cronice de sange prin scaun. Anemia feripriva se manifesta prin stare de slabiciune, oboseala, ameteala, durerii de cap, lipsa de aer, tegumente palide, dificultati la inghitire.

  “In bolile digestive ne confruntam cu multe mecanisme: pe de o parte este pierderea de fier, apoi vorbim de inflamatie, motive de malabsorbtie. Anemia in BII este extrem de frecventa. Pentru o calitate a vietii cat mai aproape de normal, feriprivitatea trebuie diagnosticata la timp si tratata corespunzator”, a declarat Dr. Lucian Negreanu, medic primar medicina interna si gastroenterologie, Spitalul Universitar Bucuresti.

  Pentru tratarea carentei de fier si anemiei feriprive, exista mai multe variante de tratamente cu fier, printre care fierul oral, fierul intravenos, picaturi pentru copii, initierea tratamentului fiind facuta doar de medic in baza simptomelor, caracteristicilor pacientului si a tolerantei la diverse forme de fier.

  Carenta de fier este foarte frecventa, prezenta la o treime din populatia lumii si se intalneste cel mai frecvent la femeile aflate in premenopauza si gravide precum si la copiii cu varsta de sub cinci ani. Deficitul de fier este, de asemenea, frecvent asociat bolilor inflamatorii cronice. Se estimeaza ca afecteaza  37-61% dintre pacientii cu insuficienta cardiaca cronica (ICC), 24-85% dintre pacientii cu boala cronica de rinichi (BCR) si 13-90% dintre pacientii cu boala inflamatorie intestinala (BII).

  Campanie ASPIIR este sustinut de Vifor Pharma Romania. Mai multe detalii despre carenta de fier: www.carentadefier.ro; www.takeironseriously.com .

  Ce sunt bolile inflamatorii intestinale?Bolile Inflamatorii Intestinale (BII), din care fac parte boala Crohn şi colita ulcero-hemoragica (colita ulcerativa), sunt tulburari gastro-intestinale cronice care se manifesta prin dureri abdominale, diaree, incontinenta, pierdere in greutate, oboseala. Deşi impactul acestor afectiuni se rasfrange asupra vietii personale şi profesionale, diagnosticarea corecta şi tratamentul adecvat pot oferi pacientilor cu BII sansa la o viata cat mai apropiata de cea normala. In Romania, aproximativ 15.000 de pacienti sunt diagnosticati cu BII.

  Despre ASPIIR

  ASPIIR este singura asociatie din Romania dedicata persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale si celor purtatoare de stome, prin oferirea de programe educationale si de informare, facilitarea accesului la informatie medicala si consiliere de specialitate, grupuri de suport. ASPIIR este in contact permanent cu peste 1.500 de pacienti cu BII si apartinatori ai acestora din Romania, cu asociatiile de pacienti BII din Europa, precum si cu societati medicale ale specialistilor gastroenterologi din tara sau din Europa. Mai multe detalii: https://aspiir.ro/.

  Related Posts