• banner
 • Cancerul cervical în 6 întrebări

  Cancerul cervical este al doilea cel mai comun cancer la femeile din lumea întreagă. În ţara noastră, ocupă locul 9 printre cancerele tipic feminine, şi în fiecare an, aproximativ 1500 femei sunt diagnosticate cu cancer cervical (cancerul colului uterin). Profesorul asociat Korhan Kahraman, Specialist în ginecologie şi obstetrică la Spitalul Acibadem Atakent ne spune toate detaliile, de la căi de transmitere la simptome, de la diagnostic şi management la modificări ale metodelor de screening, tot ceea ce trebuie să se ştie despre cancerul cervical.

  1. Care sunt cauzele cancerului cervical şi care sunt femeile expuse cel mai mult la risc? Infecţia cervicală cauzată de HPV (Virusul Papilloma Uman) este cauza cea mai semnificativă a cancerului cervical. Deoarece HPV este un virus cu transmitere sexuală, este direct asociat stilului de viaţă sexuală. Riscul de infecţie cu HPV ş ide afecţiuni conexe este mai crescut în cazul indivizilor care au avut contacte sexuale la o vârstă mai fragedă (înainte de 21 ani), care au parteneri multipli sau contact sexual cu bărbaţi cu şanse mari de a fi purtători (parteneri multipli). Câţiva din ceilalţi factori de risc raportaţi pentru cancerul cervical sunt naşterile multiple (mai mult de 3), fumatul, alte infecţii ale colului, o deficienţă a sistemului imunitar împotriva microorganismelor, un statut socio-economic slab, folosirea contraceptivelor orale de la o vârstă fragedă pentru o perioadă de timp îndelungată.
  2. Este posibil să ne protejăm de cancerul cervical? Cea mai importantă metodă în protecție este testul de screening ce se bazează pe examinarea celulelor din eșantioanele de frotiu obținute cu ajutorul unei unelte de mici dimensiuni de pe colul uterin (testul Babeș-Papanicolau). Este știut că în țările unde testul este aplicat, există o reducere cu 70 la sută în ocurența cancerului cervical și a deceselor asociate. În ciuda acestui fapt, acest cancer continuă să amenințe sănătatea femeilor în special în țări foarte slab dezvoltate și în unele din țările în curs de dezvoltare. O altă metodă de protecție sunt vaccinurile HPV aplicate și în țara noastră.
  3. Când trebuie femeile să suspicioneze cancerul cervical? Majoritatea cancerelor cervicale nu dau naștere niciunui simptom în fazele incipiente, iar atunci când o fac, cea mai frecventă acuză sunt sângerările vaginale. Această sângerare poate lua forma petelor ce apar înafara perioadelor de menstruație la femei, sau mai tipic, pete de sânge observate în timpul sau imediat după contactul sexual. Trebuie de asemenea să reamintim că deși apariția sângerării la femei după menopauză este mai adesea asociată cancerelor ce survin din dublura internă a uterului, și cancerul cervical poate fi cauza acestora. Când cancerul invadează structurile învecinate în fazele avansate, pacientele pot simți dificultăți la trecerea urinei sau a scaunului, dureri în picior, sau retenția de fluide în picioare.
  4. Cum sunt tratate cancerele cervicale? Există două metode principale de tratament. Prima este tratamentul chirurgical. Deși poate prezenta unele variații, metoda chirurgicală standard în etapele timpurii include îndepărtarea uterului împreună cu țesutul învecinat posibil afectat prin extinderea cancerului și a nodulilor limfatici. După operație, tratamentul cu raze (radioterapia), fie de sine stătător sau combinat cu chimioterapie poate fi necesar la unele din paciente. Cealaltă metodă de tratament a pacientei este radioterapia concomitentă cu chimioterapia, și fără operație. Opțiunea de tratament acolo unde radioterapia este dată ca metoda predominantă se aplică pacientelor cu boală avansată care nu pot fi supuse operației.
  5. Este posibil ca mamele tratate pentru cancer cervical să nască? O diferență semnificativă între cancerul cervical și celălalte cancere ginecologice este apariția acestui cancer mai adesea la femeile de vârstă reproductivă. Așadar, selectarea tratamentului poartă o semnificație specială pentru pacientele din această grupă de vârstă care doresc de asemenea să aibă copii. La pacientele din această grupă de vârstă, este posibilă doar îndepărtarea colului și a nodulilor limfatici și păstrarea corpului principal al uterului, făcând astfel posibilă nașterea copiilor. Totuși, pentru a efectua o astfel de operație , este nevoie de o evaluare meticuloasă anterior operației pentru a stabili dacă pacienta îndeplinește criteriile. Datorită operațiilor adecvate în această grupă de vârstă, multe femei pot fi și vindecate de boală, și pot avea ș icopii.
  6. Care metodă trebuie aleasă pentru tratamentului cancerelor cervicale? Azi, aproape toate procedurile ginecologice în abdomen pot fi executate laparoscopic. Un avantaj semnificativ al laparoscopiei față de chirurgia deschisă este acela că salvează pacientele de la incizii mari pe abdomen, făcând posibilă operația cu ajutorul unor orificii mici de dimensiuni milimetrice (5-12 mm) prin care o cameră este introdusă în abdomen alături de unelte chirurgicale foarte mici. De asemenea și pentru că toate organele și structurile pot fi văzute mai în detaliu comparativ cu operația deschisă, operația poate fi executată cu meticulozitatea dorită. Pacientele operate laparoscopic suferă mai puțină durere, au o ședere mai scurtă în spital, și se întorc mai devreme la viața normală. În plus, tehnologia robotică ce a început să fie recent folosită permite chirurgilor să opereze dintr-o perspectivă tridimensională și să își folosească mâinile aproape la comfortul chirurgiei deschise. Chirurgia robotizată permite unele aspecte complicate ale chirurgiei precum tratarea mai ușoară a cancerului cervical și cu o meticulozitate mai mare.

  Pentru mai multe detalii despre accesarea serviciilor medicale ale grupului Acibadem vă rugăm să contactați biroul local din România la adresa de email: info.ro@acibadem.com.tr sau telefon 021 313 99 38.

  Related Posts