spot_img

Revista 2024

Cateva cuvinte despre nevii pigmentari

Alunitele, sau nevii pigmentari (nevi melanocitari) reprezinta grupari de melanocite la nivelul pielii.

Melanocitele sunt celulele producatoare de pigment (melanina) – adica celulele care dau culoarea pielii. Ele migreaza in timpul vietii intrauterine atat la nivelul pielii, cat si in alte organe (ochi, ureche, sistem nervos central, tract gastro-intestinal, etc). La nivelul pielii sunt situate in mod normal in stratul bazal al epidermului, dar si in structura firului de par, dand culoarea acestuia. Odata cu aparitia diversilor stimuli (in special expunerea la radiatie ultravioleta), densitatea lor, cat si cantitatea de pigment pe care o sintetizeaza pot creste. Astfel ne bronzam. Daca, insa, apar arsuri solare, exista riscul aparitiei unui numar de modificari in structura pielii, printre care si a nevilor.

Nevii pot fi congenitali (prezenti inca de la nastere, sau aparuti la copilul mic), sau dobanditi (aparuti de-a lungul vietii). Aparitia lor tine atat de codul genetic al fiecarui individ, cat si de factorii de mediu. Numarul lor poate creste pana in jurul varstei de 35 de ani, pentru ca apoi sa ramana constant, sau chiar sa scada in ultimele decade ale vietii.

O persoana poate avea de la 2-3 nevi, pana la sute. Cu cat numarul acestora este mai mare, cu atat sunt mai necesare evitarea expunerii la soare si folosirea mijloacelor adecvate de fotoprotectie (imbracaminte, creme, etc).

Prezenta nevilor pigmentari in sine nu reprezinta un pericol pentru sanatate. In functie de aspect si localizare, acestia pot pune probleme estetice sau probleme prin traumatizarea repetata. Uneori nevii se pot transforma intr-o forma de cancer de piele – melanomul. Acest proces este marcat de modificarea in timp a aspectului nevului respectiv.

Astfel, cu totii ar trebui sa fim atenti la aspectul si dimensiunile nevilor nostri. Orice modificare observata a simetriei, culorii, suprafetei sau volumului unui nev, sau aparitia unui nev „nou” in special dupa varsta de 35 de ani, necesita prezentarea la un control de specialitate.

O auto-examinare corecta si completa a alunitelor este descrisa aici:

http://www.euromelanoma.org/romania/step-by-step-self-examination

In vederea cresterii gradului de siguranta, inca din 1999, in Belgia a fost initiata campania „Euromelanoma Day”, campanie care ulterior s-a extins in alte 29 de tari, inclusiv Romania.

(http://www.srd.ro/index.php/euro-melanoma-day). In cadrul acestei campanii, medici dermatologi din numeroase centre medicale isi dedica o parte din timp examinarii gratuite a pacientilor cu alunite numeroase sau care au suferit modificari. In plus, se pune accent pe informarea corecta a pacientilor in legatura cu riscul dezvoltarii melanomului si a altor forme de cancer de piele. Anual, tot mai multi oameni s-au prezentat la un astfel de control, ceea ce a dovedit intelegerea utilitatii deosebite a, preventiei, cel putin in populatia urbana.

 

 

Dr. Grigoriu Alexandru – Medic Specialist Dermatologie Centru Medical ,, Sfantul Spiridon Vechi”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

banner
Doppel Herz
Karl Storz
banner

banner