• banner catena
 • Dezvoltarea motorie a copilului intre 12 luni – 24 luni – Mersul

  Dezvoltarea motorie (Mersul) copilului intre 12 luni – 24 luni

  Fiecare parinte este nerabdator ca bebelusul lui sa faca primii pasi. De multe ori se fac greseli, punandu-l inainte de vreme in picioare sa exerseze mersul, ceea ce poate duce la anumite dezechilibre la nivel osos sau articular.

  Mersul este o miscare automatizata, dupa ce a fost deprinsa. Este o miscare coordonata. Pentru adulti pare o miscare usoara, pentru ca o fac involuntar, dar pentru copii este o activitate ce presupune invingerea fortei gravitatiei, proiectarea corpului inainte, coordonare brate – picioare, pasire, reechilibrare. Mersul inseamna dezechilibrari si reechilibrari permanenteiecare parinte este nerabdator ca bebelusul lui sa faca primii pasi. De multe ori se fac greseli, punandu-l inainte de vreme in picioare sa exerseze mersul, ceea ce poate duce la anumite dezechilibre la nivel osos sau articular.

  Cum se pregateste bebelusul pentru mers?  Dupa etapa de mers in patrupedie, copilul incepe sa se agate de diferite obiecte si sa se ridice in picioare pentru a se pregati de mers. Primii pasi sunt facuti catre lateral, tinandu-se de bara de la patut sau marginea canapelei (locul care ii confera lui cea mai multa incredere), ca apoi sa inceapa sa isi desprinda mainile incercand sa-si mentina echilibrul. Copilul este pregatit pentru mers atunci cand bazinul este stabilizat astfel incat musculatura extensoare a coloanei este in echilibru cu musculatura abdominala si tonusul membrelor inferioare permite mentinerea corpului in totalitate. Sincronizarea mainilor cu picioarele este de asemenea, importanta pentru stabilitatea mersului, de aceea, se pune accent pe mersul in patrupedie al copilului (etapa anterioara de dezvoltare neuromotorie).

  La inceput copilul merge cu baza mare de sustinere, cu picioarele departate unul de celalalt si cu un balans mare al bazinului. Ulterior, ca urmare a cresterii stabilitatii, mersul va deveni mai sigur. Este important sa invatam copilul cum sa se ridice corect, dar si cum sa se aseze. In acest fel va avea mai multa incredere in el cand oboseste si vrea sa renunte la pozitia de stat in picioare sau mers si va scadea numarul cazaturilor.

  Cand si cum merge copilul?  In jurul varstei de 9-10 luni incepe sa se ridice in picioare bebelusul. La 11 luni incepe sa se deplaseze in lateral tinandu-se de diferite obiecte. La 12 luni nu are inca reactii de echilibru in mers. Intre 12-18 luni se consolideaza mersul, incepe cu baza mare de sustinere, ca ulterior sa castige in echilibru, stabilitate, coordonare. La 15 luni porneste singur mersul si se opreste. La 18 luni sta si merge singur, merge in lateral, urca scari tinandu-se de ceva.

  Mersul

  Mersul reprezinta o alternanta de miscari si pozitii de sprijin ale cate unui membru de sprijin, pe care le repeta identic celalalt membru. Incepe pe calcai, apoi se ruleaza bolta plantara, ajunge in pozitia pe varf ca sprijin, apoi piciorul se ridica, intrand in actiunea de pasire cu celalalt picior. In jurul varstei de 24 de luni copilul incepe rularea “calcai-degete”. Musculatura trunchiului asigura balansul necesar si mentinerea echilibrului, de aceea este importanta dezvoltarea acesteia anterior mersului. Astfel putem explica de ce copilul nu trebuie fortat sa mearga in picioare, decat atunci cand este pregatit din punct de vedere neuromotor. Fortandu-l sa mearga inainte de vreme, pot aparea tulburari musculare sau articulare la nivelul bazinului sau coloanei vertebrale, care se pot manifesta in adolescenta, trecand neobservate la copilul mic.

  Fiecare copil are propriul ritm de a face primii pasi. In cazul in care observati decalaje mari intre achizitiile motrice normale ale unui copil si cele pe care le are copilul dumneavoastra, va recomandam sa mergeti la un consult medical de specialitate si apoi sa urmati un program de kinetoterapie pediatrica prin care copilul sa achizitioneze deprinderile motorii conform varstei. Efectuand  un program de exercitii conceput si condus de un specialist in kinetoterapie pediatrica, copilul va achizitiona mult mai repede etapele de dezvoltare prezentate si va merge independent mult mai repede.

  Asociatia Kinetobebe

  Recuperare pediatrica

  www.kinetobebe.ro

  Related Posts