spot_img

Alergeni de insecte

Alergizarea prin înţepătură de insecte nu este frecventă, însă poate fi extrem de gravă, chiar fatală. Principalele insecte responsabile sunt albina (Apis melifera) şi viespea (Vespula spp.). Veninurile de albină şi de viespe sunt diferite, fiecare conţinând diferiţi alergeni majori, bine definiţi. Fosfolipaza A2 şi melitina sunt prezente numai în veninul de albină, antigenul 5 numai în veninul de viespe, dar ambele veninuri conţin hialuronidaza.

Pacienţii sunt rar alergici la ambele tipuri de veninuri în acelaşi timp. În mod normal, după inocularea veninului apare eritem, edem şi durere locală, care mai degrabă se datorează unei reacţii toxice locale, nu unei reacţii alergice; această reacţie non-alergică se dezvoltă într-un interval de câteva ore, fără consecinţe şi se menţine 1-2 zile.

La indivizii alergici, după inocularea veninului apare o reacţie mai rapidă şi de intensitate variabilă de la o reacţie uşoară cu eritem şi edem localizat, prurit şi durere intensă, ce apar în câteva minute de la înţepătură, până la reacţii mai severe ce includ edem şi prurit generalizate, urticarie şi angioedem, stare de slăbiciune, transpiraţii, cefalalgie intensă, crampe abdominale şi stări de vomă, senzaţie de constricţie toracică sau senzaţie de sufocare cu edem laringian şi în cazuri extreme, şoc anfilactic cu potenţial letal; aceste manifestări se pot dezvolta în 10 minute de la înţepătură, aşa că intervenţia promptă este esenţială.

Diagnostic

Alergia la veninul de insecte este diagnosticată pe baza istoricului de reacţie alergică, care trebuie confirmat prin demonstrarea IgE venom-specific prin teste cutanate “in vivo” sau teste alergologice “in vitro”.

Este dificilă predicţia severităţii reacţiilor viitoare cu ajutorul testelor alergologice; un nivel înalt de IgE nu înseamnă neapărat o reacţie alergică viitoare severă.

Testele skin prick sunt mult mai precise pentru diagnosticul alergiei la veninul de insecte, dar prezintă un risc de inducere a unei reacţii alergice severe, într-un număr mic de cazuri. O parte dintre pacienţii ce suferă reacţii anafilactice la veninul de viespe vor avea teste alergologice negative – posibil datorită IgE legate în ţesuturi sau a unui mecanism non-IgE mediat; deci un test alergologic negativ nu exclude posibilitatea unei reacţii anafilactice.1,2

Bibliografie

  1. Pamela W Ewan, ABC of allergies: Venom allergy, British Medical Journal, 1998.
  2. Adrian Morris, Allergy to Wasp stings, www.allergy-clinic.co.uk, 2006.

www.synevo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

banner
Doppel Herz
Karl Storz
banner

banner