spot_img

Impactul amputaţiilor asupra calităţii vieţii persoanelor cu diabet

Diabetul zaharat, nediagnosticat la timp şi neţinut sub control, poate genera complicaţii dintre cele mai severe. Printre acestea se numără şi amputaţiile la nivelul membrelor inferioare, care apar în urma deteriorării nervilor, a apariţiei ulceraţiilor, reducerea mobilităţii şi perturbări ale circulaţiei sanguine. Vorbim astfel de picior diabetic. Statisticile arată că între 40% şi 70% din totalul amputaţiilor la nivelul extremităţilor inferioare, efectuate în întreaga lume, sunt cauzate de complicaţiile diabetului zaharat.

Depresia rămâne un diagnostic frecvent întâlnit în rândul persoanelor care au suferit o amputaţie

Studiile care au examinat calitatea vieţii persoanelor cu diabet zaharat şi care au suferit o amputaţie au arătat o depreciere din punctul de vedere al funcţionării fizice, emoţionale şi sociale. Drept urmare, depresia rămâne un diagnostic frecvent întâlnit în rândul persoanelor care au suferit o amputaţie. Aceste persoane trăiesc cu teama că ar putea să dezvolte o nouă ulceraţie, o nouă infecţie care ar putea duce la o altă amputaţie, trăiesc cu acel stres suplimentar şi sentiment de ruşine create de faptul că devin mult mai vizibile în public prin purtarea protezelor sau a unei încălţăminte speciale, dar şi cu gândul că trebuie să trăiască cu această dizabilitate toată viaţa, neputând desfăşura orice activitate, capacitatea de muncă fiindu-i afectată. Toate acestea pun presiune asupra psihicului persoanei care a suferit o amputaţie, îi afectează viaţa şi conduc spre instalarea depresiei.

 Complianţa scade pe fondul depresiei

Pe fondul depresiei, persoanele cu diabet nu mai sunt atât de compliante, nu se mai prezintă la controalele periodice, fapt care îngreunează procesul de monitorizare şi creşte riscul de apariţie a complicaţiilor. În acest context, suportul psihologic este esenţial. În acest fel, persoana în cauză îşi poate înţelege mai bine boala şi situaţia în care se află, contribuind în acest fel la restabilitarea psihicului, la reintegrarea sa în societate şi la îmbunătăţirea calităţii vieţii sale.

48% până la 85% din cazurile de amputaţie pot fi prevenite

Echipa multidisciplinară care îngrijeşte persoana cu diabet şi picior diabetic depune eforturi astfel încât piciorul să fie tratat, fără să fie nevoie de o amputaţie. În acest sens, includerea podiatrului în echipa de îngrijire este fundamental. Asigurarea îngrijirii podiatrice de specialitate, la persoanele cu diabet poate conduce la prevenirea a 48% până la 85% din cazurile de amputații. Atribuțiile podiatrului acoperă atât sfera preventivă, cât și cea curativă, astfel specialistul în îngrijirea picioarelor având un rol de bază în tratarea persoanelor cu diabet de la momentul diagnosticării, când începe intervenția preventivă în ceea ce privesc complicațiile la nivelul piciorului, în timp ce în cazul instalării acestor complicații, intervenția podiatrică presupune măsuri curative, menite să stopeze progresia afecțiunii.

Viaţa după amputaţie la persoanele cu diabet. Cum protejăm celălalt picior.

Atenţia persoanelor cu diabet care au suferit o amputaţie la nivelul membrelor inferioare, dar şi a specialiştilor implicaţi în îngrijirea piciorului diabetic, trebuie să fie sporită pentru a putea preveni apariţia ulceraţiilor şi repetarea intervenţiei la celălalt picior, spun specialiștii. Aceasta, mai ales pentru că riscul de a suferi o a doua amputaţie este mult mai ridicat în cazul celor care au trecut deja printr-o astfel de intervenţie.

Monitorizarea piciorului neamputat trebuie făcută cu multă rigurozitate atât de medic, cât şi de pacient. Iar acest lucru, cu atât mai mult în situaţiile în care pacientul foloseşte încălţăminte ortopedică sau dispozitive protetice. Din cauza mobilităţii limitate, presiunea pe talpa piciorului neamputat creşte considerabil, fapt care impune o monitorizare atentă astfel încât apariţia eventualelor probleme la nivelul acestuia să poată fi prevenită.

Autoîngrijirea picioarelor, un element esenţial de care orice persoană cu diabet ar trebui să ţină cont.

Educarea persoanelor cu diabet zaharat cu privire la afecţiunea de care suferă şi la îngrijirea corectă a picioarelor reprezintă elemente fundamentale în ceea ce priveşte înţelegerea bolii şi gestionarea corectă a acesteia. De altfel, educaţia privind piciorul diabetic nu este importantă doar pentru pacient, care are un risc ridicat de a dezvolta complicaţii la nivelul membrelor inferioare, ci şi pentru familia acestuia şi furnizorii de servicii medicale. Ei pot ajuta la inspectarea regulată a picioarelor persoanelor cu diabet în vederea identificării din timp a unor eventuale probleme.

 La acest capitol, educatorii în diabet joacă un rol esenţial. Ei sunt cei care pot da sfaturi legate de îngrijirea corectă a picioarelor, de prevenirea altor ulceraţii atât la nivelul membrului amputat cât şi la celălalt membru. De asemenea, ei îi pot învăţa pe pacienţi cum să prevină o amputaţie şi cum să procedeze în cazul în care aceasta s-a produs.

Articole realizate cu sprijinul Asociației de Podiatrie.

Sursa: Diabetes Voice, Septembrie 2005, Vol. 50, Nr. 3

http://www.sanatateatv.ro/

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

banner
Doppel Herz
Karl Storz
banner

banner