spot_img

Purtarea lentilelor de contact

Lentilele de contact sunt adaptate individualizat pentru ochii fiecărei persoane în parte și nu trebuie niciodată purtate în comun cu altcineva.

În momentul prescrierii lentilelor, medicul oftalmolog va explica numărul de ore pe zi în care lentilele pot fi purtate la început și modul în care acest interval de timp poate fi crescut, până se ajunge la numărul maxim de ore permis. Nu este indicată depășirea numărului maxim de ore, chiar dacă vă simțiți confortabil cu lentilele. Informații detaliate se găsesc și în ghidurile înmanate pacienților odată cu prima pereche de lentile de contact.

Reamintim că este indicat să efectuați controale periodice la specialistul oftalmolog.

Oxigenul din aer și sănatatea ochiului

Pentru a menține sănătatea ochiului, o anumită cantitate de oxigen din aer trebuie să traverseze lentila de contact și să ajungă la suprafața anterioară a ochiului, la cornee. Cantitatea necesară diferă în funcție de tipul lentilelor de contact, modul lor de purtare, vechimea lor (în timp, materialul își pierde din proprietăți sau prezența depozitelor pe suprafața lentilelor de contact va bloca pătrunderea oxigenului prin lentilă).

Purtarea mai mult de 12 ore pe zi a lentilelor de contact determină uscăciunea ochiului, o lipsă de oxigenare a corneei, urmată de îngroșarea ei treptată, și de vascularizarea ei (apar noi vase de sânge). În final, în urma unor complicații (neinfecțioase sau infecțioase), poate fi afectată vederea.

Se poate dormi cu lentile de contact?

Nu este recomandat, deoarece în timpul somnului ochii trebuie să respire. Cu toate acestea, se poate dormi cu lentile de contact din silicon-hidrogel aprobate pentru portul extins sau continuu: lentile terapeutice, lentilele de încetinire a evoluției miopiei (ortokeratologice).

Tipuri de lentile de contact

Există diferențe semnificative între lentilele de contact în ceea ce privește

  • designul
  • materialul din care sunt confecționate
  • regimul de purtare
  • scopul final (îmbunătățirea vederii, modificarea culorii ochiului, terapeutic).

Lentile soft (moi):

  • de unică folosință – se pun dimineața, se scot seara și se aruncă (în general maximum 12 ore de purtare)
  • zilnice– trebuie scoase în fiecare seară înainte de culcare curățate și dezinfectate înainte de următoarea purtare; Se recomandă să fie purtate pe timpul zilei, 10-12 ore; la prima pereche, purtarea se va face progresiv: 1-2 zile câte 4 ore/zi, apoi se crește progresiv cu câte 2 ore în fiecare zi), sunt aruncate după un anumit interval de timp și înlocuite cu o pereche nouă.
  • pentru purtare extinsă – pot fi purtate peste noapte, până la finalul perioadei de purtare (specific fiecărui tip de lentile); se recomandă, însă, să fie scoase pe timpul nopții.

Lentile colorate – nu trebuie purtate mai mult de 12 ore/zi; dacă stratul colorat este foarte dens, se recomandă purtarea lor maximum 8-10 ore/zi.

Lentile terapeutice – stau pe ochi mai multe zile, medicul le pune și le scoate în funcție de evoluția afecțiunii oculare (sunt un fel de pansament de contact)

Lentile dure (rigide) – pot fi purtate 8-10 ore/zi

Lentilele pentru ortokeratologie (metoda de corecție a miopiei folosind lentile de contact pe timpul nopții) – se recomandă să fie purtate 6-8 ore/ noapte.

Lentile hibride (partea centrală este rigidă, cea periferică moale).

Autor: Dr. Diana Stoenescu, Medic Primar Oftalmolog, Doctor în Științe Medicale, https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/purtarea-lentilelor-de-contact

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

banner
Doppel Herz
Karl Storz
banner

banner