• banner catena
 • Lipozomii – nanotehnologia în slujba sănătăţii

  Farmacist primar Iuliana VASILACHE

  Progresele naotehnologiei au adus beneficii majore în diverse domenii, inclusiv cel medi- cal. Printre cele mai studiate stucturi nanome- trice, cu utilitate în sfera farmacologică, sunt lipozomii.

  Lipozomii se comportă ca adevărate siste- me de transport, de cedare către țesuturi și celule a substanțelor active. Această funcție deosebită se datorează structurii lor fosfolipidice, asemănătoare cu cea a mem- branelor celulare. Lipozomii sunt microsfere ce au dimensiuni nanometrice, sunt biocompatibili și biodegradabili, netoxici, nonalergenici.

  Majoritatea suplimentelor sub formă de comprimate, capsule sau pudră, sunt mai mult sau mai puțin de către corp. fiind degradate în mediul intestinal înainte de a ajunge la destinație. Microsferele lipozomale constituei rezolvarea acestui neajuns.

  LipoCellTechTM – pudră lipozomală pură

  LipoCellTechTM a reușit să obțină o pudră lipozomală foarte stabilă și cu o puritate fără precedent. Tehnologia a fost brevetată în SUA iar suplimentele sunt produse în Marea Brita- nie. Comparativ cu alte tipuri, această metodă nu necesită adăugarea alcoolului, aromelor sau altor ingrediente inactive, iar capsulele sunt condiționate în flacon de sticlă brună (singura soluție de ambalare care păstrează nealterate calitățile produsului și nu influențează proprietățile acestuia).

  Datorită faptului că invelișul microsferei lipozomale este aproape identic cu perete- le celular, corpul va recunoaște moleculele LipoCellTechTM ca fiind ale sale, și astfel se asigură un grad foarte ridicat de absorbție ce- lulară ce poate ajunge până la 99%. După livra- rea ingredientelor active, învelișul fosfolipidic din care este compus lipozomul se contopește cu peretele celular, fortificându-l și regene- rându-l.

  Tehnologia de încapsulare lipozomală oferă avantaje incontestabile administării de supli- mente nutritive și vitamine. Spre exemplu curcuminul este un suplimenrt cu eficiență dovedită dar are dezavantajul unei solubilități reduse, biodisponibilități scăzute, a unui metabolism rapid cu eliminare sistemică majoră. Prin încapsularea curcuminului în micrososfere lipozozomale se îmbunătățește profilul de biodistribuție, crește indicele terapeutic și se elimină riscul toxicității. Avantaje similare pot fi descrise și pentru vitamine sau minerale captate în struc- turi lipozomale (Vitamina C, Magneziu, etc.).

  Proprietățile farmacocinetice ale lipozomilor asigură o absorbție intestinală și o biodisponibi- litate mult superioară formelor de condiționare clasică (tablete, capsule), atât pentru medica- mente, cât și pentru suplimentele nutriționale.

  Azi, multe publicații științifice și medicale din lumea-ntreagă atestă efectele antitumorale ale curcuminoidelor administrate lipozomal în can- cerul pulmonar, cervical, de prostată, mamar, osos și hepatic, etc. Este dovedit că tehnologia de livrare lipozomală direct în celulele organismului intensifică activitatea  antitumorală și antiinflamatorie a extractului de Curcuma longa alături de alte multe proprietăți pe care acesta le exercită asupra organismului nostru, inclusiv de prevenire și de combatere a maladiei Alzheimer și de îmbunătățirea memoriei.

  Related Posts