spot_img

Nu mai doriti sa purtati ochelari?

Nu mai doriti sa purtati ochelari?… Exista solutii!

Cea mai moderna si sigura metoda de a scapa de ochelari sau lentile de contact este chirurgia refractiva, operatie cu laser. Miopia, hipermetropia si astigmatismul pot fi corectate cu succes cu ajutorul acestei metode. Cele mai sigure tehnici sunt Lasek si PRK.

Corectarea presbiopiei (scaderea cu varsta a posibilitatii de a vedea la aproape fara ochelari) cu ajutorul tehnicilor laser, presbilasik, nu a luat inca o mare amploare, si, chiar daca se face in anumite centre oftalmologice, corectia nu este permanenta..

Pentru a avea rezultate bune si stabilitate pe termen lung, dioptriile corectate cu laser trebuie sa nu depaseasca anumite valori: miopia pana la -7 D, hipermetropia pana la +3 dioptrii si astigmatismele de 3D. Dupa operatie, situatia este stabila, adica regresia dioptriilor se intalneste rar.

In cazul in care dioptriile sunt mai mari de aceste valori exista alte tehnici pentru reducerea dioptriilor, respectiv implant de cristalin artificial in scop refractiv. In acest caz se inlocuieste cristalinul natural cu un cristalin artificial adaptat la puterea dioptrica necesara. In cazul in care dioptriile sunt foarte mari, sunt disponibile cristaline personalizate.

Pentru a beneficia de oricare dintre aceste operatii, varsta pacientului trebuie sa fie de  peste 18 -20 ani, dioptriile stabile (in cazul miopiilor) si nu in ultimul rand sa existe dorinta din partea pacientului, operatia fiind obtionala, o alternativa de a nu mai fi dependent de ochelari si lentile de contact. Pacientii nu trebuie sa aiba alte afectiuni sistemice (reumatism articular acut, diabet zaharat, LES, leucemii, limfoame sau neoplazii, etc.)

Persoanele care au purtat lentile de contact, vor intrerupe folosirea lor cu 2-4 saptamani inainte de operatie. Preoperator, se vor face diverse masuratori (autorefractometrie, keratometrie, topografie corneeana, pahimetrie si examen de camp vizual).

Operatia se realizeaza fara internare, cu anestezie topica (picaturi) si bineinteles fara durere. La sfarsitul operatiei, se aplica lentile de contact terapeutice ce se vor indeparta de catre medic la controlul de o saptamana. Dupa operatie, primele 24-72 de ore sunt destul de neplacute, ochii lacrimeaza, ustura, exista senzatie de nisip si supara lumina.  Vederea este buna imediat dupa operatie si variabila pe parcursul intregii saptamani, pana la indepartarea lentilelor de contact terapeutice. Pe perioada de 7 zile postoperator, pana la indepartarea lentilelor de contact, igiena locala trebuie sa fie stricta si se recomanda purtarea de ochelari de soare.

In prima luna pacientii vor evita expunerea la soare, aburi, fum, machiaj, efort fizic excesiv.

Postoperator controalele sunt la 24 ore, 7 zile, 30 zile, 3 luni.

Recuperarea totala este variabila, putand dura pana la cateva luni.

Atentie! Acuitatea vizuala obtinuta postoperator nu va depasi acuitatea vizuala maxima ce poate fi obtinuta cu cea mai buna corectie cu ochelari.

Tipurile de operatie cu laser sunt: PRK (photorefractive keratectomy) sau fotokeratectomia refractiva – se bazeaza pe fotoablatia tesutului corneean anterior in zona optica; se realizeaza o remodelare a suprafetei de ordinul micronilor. Laserul se aplica numai pe partea anterioara a corneei timp de cateva zeci de secunde.

LASEK ( Laser assisted subepithelial keratectomy) tehnica este similara cu PRK.

Aceaste doua metode (LASEK si PRK) sunt cele mai lipsite de riscuri.

LASIK (laser in situ keratomileusis)- Este o autogrefa refractiva, lamelara, ce permite corectia prin aplatizarea curburii corneene anterioare. Se realizeaza o keratectomie lamelara adica se taie cornea in grosimea ei, creandu-se astfel un capacel numit flap sau grefon, se aplica laser, apoi grefonul se repune la loc. Prezinta mai multe riscuri decat LASEK si PRK imediat sau tardiv.

Pentru metodele LASEK si PRK, complicatiile ce pot apare sunt rare, constand in: vindecare lenta sau vicioasa a epiteliului corneean,  “haze” (ceata) cornean si halouri, dificultate la vederea nocturna sau la lumina puternica, regresia corectiei refractive. Infectiile oculare sunt extrem de rare, fiind dependente de respectarea unei igiene riguroase de catre pacient.

Dupa LASIK, pot apare: amputari sau pierderi ale flapului, flapuri incomplete sau neregulate, perforatie corneeana, defecte epiteliale, keratita lamelara difuza.

In concluzie operatia de scadere a dioptriilor cu laser are o rata foarte mare de succes, este usor suportata de catre pacient, vindecarea este rapida iar beneficiile vizuale sunt spectaculoase.

Dr.Andrei FILIP Medic Primar Oftalmolog Doctor in Stiinte Medicale www.lasek.ro
Dr.Andrei FILIP Medic Primar Oftalmolog Doctor in Stiinte Medicale  www.lasek.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

banner
Doppel Herz
Karl Storz
banner

banner