spot_img

Revista 2024

Cum alegi un supliment alimentar cu Omega – 3?

Pentru o bună şi corectă alimentare a organismului cu acizi graşi esenţiali omega-3, ar trebui ca fiecare om să consume măcar de două ori pe săptămână carne de peşte gras proaspăt, provenit din apele reci arctice. Este aproape sigur că aşa ceva se întâmplă doar în câteva regiuni de pe glob, ceea ce înseamnă că pentru cei mai mulţi locuitori ai planetei alimentaţia este deficitară ca aport de omega-3.  De aceea devine foarte important accesul la suplimente alimentare cu conţinut bogat de omega-3, care să compenseze acest deficit.

Oferta este foarte diversă şi mai ales abundentă.  De exemplu pe piaţa noastră sunt probabil peste 60 de astfel de produse. Nu este rău că există, fiecare poate fi util, dar apare o intrebare importantă:

CUM SĂ ALEGI UN SUPLIMENT ALIMENTAR CU Omega – 3? Decizia de cumparare este un proces subiectiv şi unilateral, care trebuie respectat. Dar este important ca ea să fie făcută în cât mai bună cunoştinta de cauză. Un om mai bine informat este nu doar mai puternic, ci şi mai sănatos. Iată 4 informaţii de bază pe care consumatorul ar trebui să le aibă în vedere atunci când vrea să aleagă un astfel de produs, aşa încât să obţină cea mai bună variantă de produs pentru banii pe care îi va plăti. Aşadar:

  1. Ce înseamnă Omega – 3 şi de ce sunt importante aceste produse? Omega – 3 defineşte câteva substanţe din clasa acizilor graşi esenţiali. Termenul de “esenţial” se referă la substanţe foarte necesare organismului nostru pentru buna sa funcţionare şi dezvoltare, substanţe pe care nu şi le poate produce singur şi pe care trebuie să le primească din exterior prin alimente şi/sau suplimente alimentare. Cei mai importanţi acizi graşi de tip Omega – 3 sunt acidul docosahexaenoic (DHA) şi acidul eicosapentaenoic (EPA), pentru că ambii atât separat cât şi împreună intră în diferite structuri şi influenţează direct o serie de procese biochimice în organism. DHA se găseşte din abundenţă în creier şi în retină, având un rol foarte important în formarea, dezvoltarea şi buna funcţionare a creierului şi ochilor. Aportul suficient de DHA susţine formarea şi dezvoltarea sarcinii şi în special a creierului fătului lDHA este esenţial pentru dezvoltarea şi funcţionarea creierului şi ochilor la copiii mici şi la adolescenţi.

Foarte important: astfel de efecte se pot obţine NUMAI în condiţiile unui aport zilnic de MINIM 250 mg DHA*.

DHA şi EPA împreună, • influenţează buna funcţionare a inimii şi • pot să reducă nivelul “grăsimilor rele” (lipoproteine de joasă densitate – sau LDL) şi să crească nivelul “grăsimilor bune” (lipoproteine de înaltă densitate – sau HDL).

 Aportul suficient de DHA şi EPA reduce riscul naşterilor înainte de termen.

Foarte important: pentru a influenţa buna funcţionare a inimii, aportul zilnic minim necesar de DHA şi EPA împreună, trebuie să fie de minim 250 mg*.

EPA intervine în procesele antiinflamatorii la nivelul articulaţiilor. Foarte important: pentru a avea efecte antiinflamatorii aportul zilnic minim necesar de EPA este de 1 – 4 grame.

*Conform Regulamentului UE nr 1169/2011

Concluzie: Trebuie să fie analizat cu atenţie conţinutul de Omega – 3 per capsulă al produsului înainte de a fi cumpărat, pentru că în unele cazuri va fi nevoie chiar şi de 8 capsule pe zi pentru a acoperi acest necesar minim  – ceea ce face foarte scump produsul, chiar dacă pe raft el costă doar 10 – 20 de lei.

  1. În ce formă se găsesc DHA şi EPA în produsul respectiv: EE sau TG? Tehnic dar foarte simplu de înţeles, producţia uleiului de peşte bogat în Omega – 3 se prezintă astfel: peştele este tocat şi presat, aşa încât rezultă un ulei brut (crud) care poate să conţină în jur de 15% – 20% Omega – 3, în forma lor naturală de trigliceride (TG), adică combinaţii (esteri) ai glicerinei cu acizii graşi tip Omega – 3. Din acest ulei brut se extrag acizii graşi cu ajutorul alcoolului etilic concentrat. Astfel, din trigliceride, se obţin esteri etilici (EE) ai acizilor graşi de tip Omega – 3, proces numit transesterificare. Esterii etilici sunt o formă artificială de Omega – 3, obţinută industrial. Uleiul astfel transformat este trimis la rafinare (distilare) pentru a fi purificat şi separat de poluanţi din mediu cum ar fi metalele grele ca plumbul sau mercurul. Ceea ce rezultă este un ulei de peşte purificat, în care acizii graşi Omega – 3 înseamnă 30 – 35% şi sunt prezenţi ca esteri etilici (EE). Cei mai mulţi producători se opresc în această fază, aşa că foarte multe produse de pe piaţă conţin 30% – 35% Omega – 3 sub formă de esteri etilici (EE). Este foarte important să vedeţi ce fel de Omega – 3 conţine produsul pe care doriţi să-l cumparaţi, pentru ca EE sau TG nu-i deloc acelaşi lucru. Cei mai performanţi producători de uleiuri de peşte bogate în Omega – 3 mai introduc o etapă în procesul de producţie, prin care retransformă EE înapoi în forma naturală de trigliceride (TG), printr-un proces de reesterificare enzimatică – ceea ce presupune o tehnologie de mare fineţe şi care evident încarcă costurile de producţie. Să reesterifici la TG uleiul EE înseamnă costuri de producţie mai mari cu 30% – 40%. De aceea majoritatea producătorilor de uleiuri de peşte se opresc la esterii etilici ca produs finit.

Foarte important:

• în toate organismele vii (atât plante cât şi animale), grăsimile se găsesc sub formă de trigliceride (TG). Doar aceste substanţe intră în metabolism şi sunt folosite pentru funcţionarea şi dezvoltarea organismelor, doar în această formă organismul uman le recunoaşte şi le poate prelucra.

• Atunci când un ulei de peşte cu Omega – 3 ca trigliceride (TG) ajunge în tubul digestiv, este recunoscut  în celulele din mucoasa intestinului subţire şi absorbit imediat în sistemul limfatic, de unde trece  apoi rapid în sânge, fiind astfel transportat imediat peste tot în organism şi folosit acolo unde este nevoie.

Când compuşii Omega – 3 sunt introduşi în tubul digestiv ca esteri etilici (EE), în primul rând sunt absorbiţi cu randament slab, între 20 şi 40%. În al doilea rând, ceea ce se absoarbe ca EE este trimis mai întâi în ficat, unde este eliminat alcoolul etilic iar acizii graşi respectivi sunt transformaţi în trigliceride şi abia apoi sunt introduşi în fluxul sanguin şi trimişi în organism. Avem deci un timp lung de absorbţie şi mai ales avem pierderi cantitative mari: odată în urma absorbţiei din intestin, apoi la nivelul ficatului, unde pe parcursul separării alcoolului etilic au loc procese de degradare oxidativă.

Deci:

• Omega – 3 ca TG sunt forma naturală şi se absorb imediat şi complet,

• Omega – 3 ca EE se absorb doar parţial şi trec mai intâi prin ficat pentru a fi transformaţi în TG. Timpul de absorbţie este mult mai lung şi cantitatea absorbită este mai mică, pentru că există pierderi importante.

Mai mult: esterii etilici ai acizilor graşi Omega – 3 sunt foarte instabili, se degradează uşor prin oxidare, aşa că trebuie protejaţi cu cantităţi mari de antioxidanţi.

Concluzie: Este foarte important să ştiţi în ce formă conţine produsul acizii graşi Omega – 3: TG sau EE. Acolo unde nu se precizează, foarte probabil este vorba de EE. Dacă în plus produsul conţine şi mult antioxidant (vitamina E 10 – 12 mg per capsulă), în mod clar este vorba de esteri etilici.

Am trecut la final o bibliografie cu studii ştiinţifice care susţin aceste afirmaţii şi care se găsesc online.**

  1. Sursa din care este obţinut uleiul de peşte. Este bine cunoscut faptul că cea mai bună şi consistentă sursă de ulei bogat în Omega – 3 este peştele oceanic sălbatic, care traieşte în apele reci arctice şi care din această cauză este şi foarte gras. Exemplele cele mai bune sunt ansoa, heringul, sardina, macroul, codul, tonul, somonul. Foarte important: somonul de atlantic (Salmo salar) este specie protejată, adică în UE este strict limitat pescuitul industrial la somon. Pentru producţia de uleiuri de somon este folosit cel mai probabil peşte de crescătorie, hrănit artificial.
  2. Producătorul uleiului de peşte. Acesta este factorul de importanţă maximă, pentru că tehnologia cu care lucrează, experienţa şi importanţa sa la nivel mondial sunt definitorii pentru calitatea produselor. Mercedes sau Volvo sunt branduri respectate peste tot în lume, simboluri şi garanţie pentru calitate, siguranţă şi confort. La fel stau lucrurile şi în ceea ce priveşte producţia de uleiuri de peşte bogate în Omega – 3. Există producători cu experienţă de peste 180 de ani, cu tehnologie de cel mai înalt nivel, recunoscuţi şi respectaţi la nivel mondial, atestaţi de organizaţii internaţionale de profil cum este GOED (Global Organisation for EPA and DHA), organizaţie care impune standarde foarte severe de calitate şi puritate pentru uleiurile de peşte îmbogăţite în Omega – 3. Pe site-ul GOED (www.goedomega3.com) sunt listaţi cei mai importanţi şi respectabili producători. Cine nu poate respecta nivelul calitativ impus de GOED nu poate fi membru. Vizitaţi acest site, ca să fiţi bine informaţi.

PROPUNEREA NOASTRA:  Omega 3 Forte Marine Biocare, capsule moi

Capsulele Omega – 3 FORTE Marine Biocare conţin ulei de peşte marca Epax 1050 TGN, un ulei de peşte înalt purificat, cu o concentraţie în omega – 3 de minim 52% (forte), acizii graşi esenţiali omega-3 fiind conţinuţi sub formă de trigliceride (TG). N vine de la “neutru”, adică fără miros sau gust de peşte. Produsul este net superior faţă de mai toate produsele similare de pe piaţa noastră, la care în general concentraţia de Omega – 3 în uleiul de peşte nu depăşeşte 30 – 35%, iar EPA şi DHA sunt conţinuţi ca esteri etilici. Astfel, într-o capsulă mică pe care chiar şi copiii o pot înghiţi cu uşurinţă, se găsesc 580 mg ulei de peşte concentrat Epax 1050 TGN, adică 250 mg DHA şi 52 mg EPA (302 mg DHA+EPA), plus 2,3 mg vitamina E ca stabilizator împotriva degradărilor oxidative. Doza zilnică recomandată este de 1 capsulă pe zi.

Foarte important: în capsulele Omega – 3 FORTE Marine Biocare acizii graşi Omega – 3 se găsesc sub formă de trigliceride, adică forma naturală pe care organismul o recunoaşte şi o absoarbe imediat şi cu randament maxim la nivelul intestinului subţire.

Compania norvegiana Epax AS, este un lider mondial cu o experienţă de peste 180 de ani în producţia uleiului de peşte purificat şi concentrat în acizi graşi esenţiali Omega – 3. Brandul Epax este garanţia calităţii şi a siguranţei în materie de uleiuri de peşte. Epax este singurul producător care poate urca la peste 80% concentraţia de Omega – 3 în uleiul de peşte, cu EPA şi DHA ca trigliceride.

Detalii despre Epax pe www.epax.com. Dezvoltarea produsului sub formă de capsule moi este asigurată de compania farmaceutică Goerlich Pharma din Germania, distribuitorul exclusiv al uleiurilor Epax în Germania, Austria şi Elveţia. Pentru cea mai bună protecţie şi pentru a oferi un produs de calitate premium, capsulele sunt fixate pe blistere a câte 15 unităţi şi ambalate în cutii de carton, fiecare cutie conţinând 4 sau 2 blistere, adică 60 sau 30 capsule.

Notificare SNPMAPS, AA13497/25.02.2020

Bibliografie**
  1. Dyerberg J, Madsen  P,  Møller  JM, Aardestrup  I,  Schmidt  EB (2010)  Bioavailability  of  marine  n-3  fatty  acid  formulations.
  2. Lawson LD, Hughes BG. Human absorption of fish oil fatty acids as triacylglycerols, free acids, or ethyl esters. Biochem Biophys Res Commun 1988;152:328–335.
  1. Beckermann B, Beneke M, Seitz I. Comparative bioavailability of eicosapentaenoic acid and docasahexaenoic acid from triglycerides, free fatty acids and ethyl esters in volunteers. Arzneimittelforschung 1990;40:700–704. [German]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

banner
Doppel Herz
Karl Storz
banner

banner