• banner catena
 • 5 semne ale constipatiei la copii

  Constipatia apare destul de frecvent in cazul copiilor, afectand aproximativ 9%[i] [1]dintre ei. In cazul acestora, cauzele constipatiei sunt foarte variate. Spre exemplu, copiii cu o varsta mai mare de 2 ani, pot evita toaleta din diverse motive, fie ca sunt implicati prea mult intr-un joc, fie nu vor sa mearga in acel moment la baie. Altii pot fi preocupati de curatenia din bai la gradinita sau la scoala sau de lipsa de intimitate, motiv pentru care refuza sa foloseasca toaleta mai multe zile la rand, ajungand sa fie constipati. Desigur, si alimentatia joaca un rol important in aparitia constipatiei in randul copiilor. Schimbarile in dieta pot afecta tranzitul intestinal, iar copiii care consuma foarte multe dulciuri si zahar sunt mult mai predispusi la constipatie.

  Studiile[2] arata ca in ciuda faptului ca 10% dintre copii se confrunta cu constipatia, doar 3% dintre parinti ajung sa consulte un medic cu privire la aceasta problema. Iar acest lucru se datoreaza faptului ca părintii trateaza constipatia acasa, cu diverse remedii populare sau in multe cazuri, parintele nici nu observa ca cel mic se confrunta cu aceasta tulburare. Iata 5 semne ale constipatiei la copii:

     Mai puțin de 2 scaune pe saptamana

  Copiii ar trebui să aibă scaun cel puțin o dată la 2 zile. Dacă observi că cel mic nu a mai avut scaun de cel puțin 3 zile, acesta este un indiciu ca cel mic ar putea sa sufere de constipație. Dacă cel mic merge singur la baie si e obisnuit sa nu iti ceara ajutorul, s-ar putea să nu observi întotdeauna acest lucru decât dacă el singur îți atrage atenția. De obicei constipația este însoțită și de alte simptome, cum ar fi:abdomen mai umflat si dureros, sângerari, infecții urinare.

     Istoric de retentie a scaunului

  Spuneam mai devreme că în cazul copiilor, constipația poate să fie și o urmare a retenției scaunului. După o anumită vârstă, cel mic poate alege să nu meargă la baie în detrimentul altor lucruri considerate mai importante, cum ar fi joaca. Există și situații în care copilului îi este teamă să folosească toaleta din cauza unor experiențe mai neplăcute. De multe ori schimbarea mediului (inceperea gradinitei de exemplu) este asociata cu situatile in care cel mic evita sa mearga la toaleta. Dacă și copilul tău trece printr-o perioada de schimbari sau adaptare la un mediu nou, asigura-te ca iti spune daca a folosit toaleta sau nu si care au fost motivele pentru care a evitat sa mearga la toaleta.

      Scaun tare si dureros

  Scaunul tare si dureros este un simptom clar al constipatiei. Daca cel mic se plange de asa ceva, poti incerca in primul rand cu unele schimbari in alimentatie. Insa, daca problema persista, este bine sa dai o fuga cu cel mic si pana la medic.

      Durere abdominala

  Constipatia in cazul copiilor poate fi însotita si de dureri abdominale. Daca il vezi pe cel mic ca se tine de abdomen, refuza sa manance si se plange ca îl doare, este clar ca se confrunta cu probleme digestive.

  Constipatia este una din problemele pentru care trebuie sa consulti medicul, deoarece lasata netratata, poate duce la probleme serioase de sanatate.

  Un ajutor in reglarea tranzitului intestinal este OptiFibre.

  OptiFibre este un produs din 100% fibre naturale, solubile, care ajuta la reglarea tranzitului intestinal. Acest produs este recomandat copiilor cu varsta de peste 3 ani! Urmeaza recomadarile medicului in ceea ce priveste dieta celui mic si tratamentul necesar pentru remedierea constipatiei.  

  1. van den Berg MM, Benninga MA, Di Lorenzo C. Epidemiology of childhood constipation: a systematic review. Am J Gastroenterol. 2006 Oct. 101(10):2401-9.

  2. Borowitz SM, Cox DJ, Kovatchev B, et al. Treatment of childhood constipation by primary care physicians: efficacy and predictors of outcome. Pediatrics. 2005 Apr. 115(4):873-7.

  Related Posts