• banner catena
 • Poate nu e doar astm, e-astm sever!

  Poate nu e doar astm, e-astm sever – platforma de informare

  • Aproape jumatate dintre pacientii cu astm sever nu pot tine boala sub control cu medicatia standard
  • Pacientii au acum posibilitatea sa realizeze online propria amprenta pulmonara, odata cu lansarea Campaniei “e-astm sever”

  Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune (A.P.A.A.) si Societatea Romana de Pneumologie (SRP) sustin lansarea Campaniei “e-astm sever” si a platformei de informare www.eastmsever.ro, un demers ce isi propune sa vina in ajutorul pacientilor cu informatii validate despre manifestarea astmului sever, cat si cu ghiduri si informatii despre optiunile de tratament pentru formele care sunt dificil de controlat cu terapiile clasice. Initiativa se desfasoara cu sprijinul AstraZeneca Romania si face parte din Campania Nationala de Informare si Educare “RESPIR” (www.viatacuastm.ro).

  Potrivit Societatii Romane de Pneumologie, in Romania sunt peste 1.000.000 de pacienti diagnosticati cu astm, iar aproximativ 10% dintre acestia se confrunta cu o forma severa a astmului. Astmul sever este o forma complexa a bolii, cu simptome debilitante ce revin frecvent si pot pune viata in pericol. Uneori, crizele de astm pot fi atat de intense incat pacientii nu pot cere ajutor.

  “Crizele de astm sever sunt imprevizibile, cu efecte nedorite pentru pacient si interfereaza de cele mai multe ori cu viata familiala, sociala si profesionala. In unele situatii, accesul inadecvat la serviciile de sanatate reprezinta unul dintre motivele importante pentru un control slab al bolii. Contextul actual pandemic ar putea accentua aceasta problema prin faptul ca pacientii evita sa mai mearga la medic de teama unei eventuale imbolnaviri de COVID-19. Este important ca pacientii sa mentina legatura cu medicul curant in vederea obtinerii controlului astmului si a mentinerii unei calitati a vietii cat mai buna”, a declarat Rozalina Lapadatu, presedinte Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune.

  Platforma de informare pune la dispozitia pacientilor si un instrument de lucru ce ofera posibilitatea de a realiza propria amprenta pulmonara: https://www.eastmsever.ro/testeaza-riscul-de-astm/. Prin acest intermediu, pacientii vor putea intelege daca astmul lor este sub control, pe baza informatiilor oferite despre experienta personala cu afectiunea si impactul pe care astmul il are asupra vietii de zi cu zi si a starii emotionale.

  Aproximativ jumatate dintre pacientii cu astm sever nu pot tine boala sub control, in ciuda administrarii corecte a medicatiei standard, ceea ce necesita folosirea corticosteroizilor orali.

  Administrarea de corticosteroizi orali in mod frecvent denota un control insuficient al astmului si este asociata cu o serie de complicatii precum cresterea in greutate, diabet, hipertensiune arteriala sau osteoporoza. Pentru acesti pacienti este recomandata terapia personalizata, in functie de tipul de astm sever de care sufera. Aceasta abordare este posibila si in Romania, prin intermediul tratamentului biologic, cu un rol important in reducerea exacerbarilor si a internarilor in spital”, a declarat Conf. Dr. Claudia Toma, Vicepresedinte Societatea Romana de Pneumologie.

  In 70% dintre cazurile de astm sever poate fi vorba despre astm eozinofilic, determinat de un anumit tip de globule albe din sange numite eozinofile, responsabile de producerea inflamatiei la nivelul plamanilor si care pot fi identificate cu ajutorul unei analize de sange numita hemoleucograma.

  Este important ca pacientii sa discute cu medicul despre simptomele manifestate si dupa initierea tratamentului, pentru a evalua tipul de astm si controlul bolii.

  ###

  Despre Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune – A.P.A.A.

  Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune – A.P.A.A. s-a infiintat pentru a le oferi suport persoanelor şi familiilor celor afectaţi de aceste boli. Principalele obiective ale Asociatiei sunt: reintegrarea sociala şi profesionala a pacienţilor cu afecţiuni autoimune, consilierea de specialitate a pacienţilor şi familiilor lor, precum şi impulsionarea responsabilizarii structurilor guvernamentale in problematica acestor boli. Pentru mai multe informaţii despre A.P.A.A. vizitati: www.apaa.ro şi pagina de Facebook a asociatiei: www.facebook.com/APAARO.

  Despre Societatea Romana de Pneumologie (SRP)

  Societatea Romana de Pneumologie (SRP) este formata cu scopul promovarii asistentei medicale, educatiei si cercetarii stiintifice in domeniul bolilor respiratorii.

  Obiectivele Societaţii sunt: dezvoltarea asistenţei medicale in bolile respiratorii din punct de vedere deontologic şi profesional, promovarea initiativelor de cercetare pentru comunitatea medicala si publicul larg, dezvoltarea şi aplicarea programelor şi acţiunilor menite pentru prevenirea şi combaterea bolilor respiratorii, contribuţia la dezvoltarea invaţamantului universitar de pneumologie, la pregatirea postuniversitara de pneumologie, la formarea şi dezvoltarea profesionala continua a medicilor şi asistentelor medicale in domeniul pneumologiei şi educaţia publicului larg cu privire la importanţa şi prevenţia bolilor respiratorii.

  Related Posts