• banner catena
 • Primul centru de excelenta in cardio-oncologie din Romania

  Pacientii cu cancer din Romania au de acum la dispozitie un Centru de excelenta in cardio-oncologie. Centrul, primul de acest fel din tara, a fost infiintat la initiativa prof. dr. Ruxandra Jurcut, de catre Centrul Medical Emerald.

  Numeroase studii recente arata ca tratamentele pentru cancer au efecte adverse pentru inima si ca exista un risc crescut de deces de cauza cardiaca provocat de terapiile oncologice. Astfel, se vorbeste din ce in ce mai mult la nivel global de o noua specialitate, cardio-oncologia, ce isi propune sa monitorizeze efectele tratamentelor oncologice asupra inimii atat inainte de tratament, cat si in timpul lui si dupa vindecare.

  Principalele probleme ce pot fi diagnosticate sunt insuficienta cardiaca, miocardita, tromboza venoasa, hipertensiunea arteriala si aritmiile.

  Programul de urmarire cardiovasculara a pacientilor oncologici de la Emerald este creat conform normelor noului ghid al Societatii Europene de Cardiologie din 2022, care iau in considerare diagnosticul oncologic, tipul de terapie pe care o urmeaza pacientul si factorii de risc cardiovascular preexistenti.

  Specialistii subliniaza importanta evaluarii riscului cardiovascular inca din momentul aflarii diagnosticului oncologic. Alaturi de oncolog, cardiologul poate in acest fel sa ajute la alegerea celui mai potrivit tratament si sa instruiasca pacientul referitor la simptomele pe care trebuie sa le recunoasca si sa le raporteze medicului. Rolul echipei cardio-oncologice este sa asigure cel mai sigur parcurs al pacientului pe parcursul terapiei.

  Centrul de excelenta in cardio-oncologie lansat la Centrul Medical Emerald are experti, dotari si o abordare la nivel de Europa occidentala. Pacientul roman oncologic cu potential de afectare cardiaca merita ca medicii sa fie atenti nu doar la cancerul lui, ci si la inima lui. De aceea, recomandarea noastra este ca persoanele recent diagnosticate cu cancer sa intrebe medicul oncolog sau de familie despre recomandarile privitoare la sanatatea inimii. Sau sa se adreseze direct centrului nostru pentru o evaluare completa. Navigatorii nostri medicali dedicati pacientilor oncologici stau la dispozitie gratuit pentru informatii suplimentare. Echipa noastra este pregatita sa ii ajute si sa aiba o comunicare activa cu echipa oncologica.” spune prof. dr. Ruxandra Jurcut.

  Programul de cardio-oncologie va cuprinde si o serie de actiuni de constientizare pentru medici si pacienti, webinarii pe teme diverse – de la factori de risc, stil de viata, pana la recomandari pentru fiecare arie oncologica ce poate avea afectari cardiologice.

  Echipa medicala a centrului cuprinde o echipa mixta de cardiologi, imagisti si oncologi, dar si medici de alte specialitati conexe utile in monitorizarea corecta si centrata pe pacientul oncologic (neurologie, recuperare medicala, medicina interna, genetica, psihiatrie, endocrinologie).

  Coordonatorul proiectului este Prof. Dr. Ruxandra Jurcut, medic primar cardiologie cu supraspecializare in ecocardiografie speciala, expert in boli cardiace genetice si cardio-oncologie, coordonator al Centrului de Expertiza pentru Boli Cardiovasculare Genetice Rare – IUBCV „Prof. dr. C. C. Iliescu”, initiator si codirector al Cursului anual de CardioOncologie, principal mijloc de educatie medicala continua in acest domeniu in Romania.

  Ceilalti membri ai echipei sunt:

  • Prof. Dr. Liviu Klein – Directorul Centrului de ingrijire pentru insuficienta cardiaca avansata, Universitatea din California, San Francisco, SUA – cardiolog
  • Raluca-Ileana Mincu – cardiolog in departamentul de cardiologie si medicina vasculara din cadrul West German Heart and Vascular Center, Spitalul Universitar Essen, Germania – specializare in cardio-oncologie
  • Razvan Capsa – director medical Centrul Medical Emerald, medic primar radiologie si imagistica medicala, cu experienta in imagistica cardiaca si a pacientului oncologic de peste 15 ani in cadrul Institutului Clinic Fundeni.
  • Dr. Gabriela Marin –medic specialist cardiolog, cardio-oncolog in cadrul Institutului Oncologic din Bucuresti
  • Dr. Maria Florescu – medic primar cardiolog cu interes in zona cardio-oncologiei, specializare in ecocardiografia pacientului oncologic
  • Dr. Oana Ionita – medic specialist cardiologie – specializare in patologie valvulara
  • Dr. Sebastian Onciul – medic specialist cardiologie – specializare Cardio-RM
  • Dr. Radu Nicolaescu – medic specialist radiologie si imagistica medicala – specializare Cardio-RM si imagistica pediatrica
  • Dr. Ofelia Nita – medic specialist radiologie si imagistica medicala – specializare Cardio-CT
  • Dr. Monica Dobrovie – medic specialist cardiologie, radiologie si imagistica medicala – specializare Cardio-CT, Cardio-RM
  • Dr. Gherghinoiu Nicoleta – medic specialist oncologie
  • Navigatori medicali.

  Mai multe informatii despre Centrul de excelenta in cardio-oncologie de la Centrul Medical Emerald sunt aici si la telefon 0219814.

  Related Posts