spot_img

Riscurile gripei si importanta vaccinarii antigripale, explicate publicului larg printr-o campanie educationala

Sanofi Romania, prin divizia sa de vaccinuri Sanofi Pasteur, anunta lansarea unei campanii de educare si informare a publicului larg cu privire la importanta vaccinarii antigripale. Desfasurata sub sloganul „Probabil ai o scuza sa nu te vaccinezi… Intreaba medicul sau farmacistul despre vaccinarea antigripala!”, campania isi propune sa informeze publicul larg despre importanta preventiei si a vaccinarii antigripale, dar si sa contribuie la cresterea gradului de constientizare cu privire la riscurile gripei.

„De multe ori, oamenii folosesc diverse scuze pentru a nu se vaccina antigripal, cum ar fi lipsa timpului, perceptia gresita a unui risc redus de a contracta gripa sau existenta protectiei oferite de sistemul imunitar. Dar, nicio scuza nu schimba realitatea: gripa poate cauza complicatii si mortalitate, inclusiv in randul adultilor sanatosi. Gripa poate pune si mai multa presiune pe sistemul medical romanesc deja suprasolicitat, iar in cazul pacientilor care au fost infectati cu SARS-CoV-2 gripa poate afecta si mai tare organismul deja sensibil. De aceea, nevoia implementarii unei astfel de campanii de informare si educare a publicului larg este cu atat mai evidenta”, a declarat dr. Mirela Puchilita, Medical Head Sanofi Pasteur, Romania si Moldova.

Pe fondul agresivitatii crescute a valului 4 al pandemiei generate de virusul SARS-Cov-2, dar si al unui grad redus de acoperire vaccinala, gripa ramane o amenintare serioasa. Coinfectia gripa – COVID‑19 poate cauza complicatii serioase, cu un risc de mortalitate dubla[1], iar complicatiile gripei pot afecta si adultii sanatosi, nu doar populatia din grupele de risc.

Unul dintre principalele instrumente utilizate in cadrul campaniei educationale demarata de Sanofi este site-ul www.despregripa.ro unde publicul larg are la dispozitie informatii din surse avizate despre gripa si vaccinarii antigripale. In plus, campania utilizeaza o varietate de tipuri de materiale educaţionale pentru a ajunge la un numar cat mai mare de persoane pe canalele de difuzare consacrate, inclusiv:

  • spoturi radio
  • brosura informativa
  • material video pentru publicul larg si pacientii din grupele la risc
  • bannere online
  • comunicare media.

Totodata, pentru a raspandi pe scara larga mesajele legate de importanta preventiei si a vaccinarii antigripale, campania va include si colaborari cu persoane publice, lideri de opinie din domeniul sanatatii, influenceri din domeniul mass-media si jurnalisti.

Campania este aprobata de Ministerul Sanatatii si se desfasoara cu sustinerea Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF). Aceasta se va desfasura pana la finalul lunii martie a anului viitor.

„In timp ce la nivel global se depun eforturi consistente pentru a incetini rata de raspandire a SARS‑CoV-2 prin vaccinarea in masa, virusurile gripale reprezinta in continuare o amenintare la sanatatea populatiei. Inca de la debutul pandemiei COVID-19, Comisia Europeana a recomandat statelor membre sa lanseze campanii extinse de vaccinare antigripala, pentru a reduce riscul de infectare simultana cu virus gripal si SARS-CoV-2 in sezonul gripal. Asadar, campanii precum aceasta sunt nu doar recomandate, ci si necesare, pentru a spori increderea populatiei in vaccinuri si in eficienta acestora. Ne bucuram sa sustinem aceasta initiativa si, impreuna, sa atragem atentia asupra riscurilor gripei si a beneficiilor multiple ale vaccinarii antigripale,” a declarat dr. Gindrovel Dumitra, Vicepresedinte si Coordonator al Grupului de Vaccinologie al Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF).

Gripa poate declansa complicatii cardiovasculare si la adultii fara istoric de infarct miocardic sau accident vascular cerebral[2], gripa creste de 100 de ori riscul de pneumonie[3], iar procentul pacientilor spitalizati cu gripa este ridicat si in cazul adultilor sanatosi. Spre exemplu, in Romania, in sezonul gripal 2018-2019, 1 din 3 adulti care au contractat gripa a avut nevoie de spitalizare[4].

Pentru mai multe informatii despre gripa, accesati www.despregripa.ro.

Despre virusul gripal

Gripa sezoniera este o infectie virala acuta, care se raspandeste cu usurinta de la o persoana la alta, cauzata de virusurile gripale care circula pe tot parcursul anului in intreaga lume. Gripa sezoniera este caracterizata prin declansarea brusca a febrei, asociata cu tuse (de obicei seaca), frisoane, dureri de cap, dureri la nivelul ochilor, dureri musculare si articulare, sensibilitate la lumina. Tusea poate fi severa si poate dura 2 sau mai multe saptamani. In cazul majoritatii persoanelor, febra si alte simptome se amelioreaza in termen de o saptamana, fara a fi nevoie de spitalizare. La persoanele cu risc crescut insa, gripa poate cauza boli grave sau chiar deces.

Cel mai mare risc de complicatii apare in randul femeilor gravide (OMS considera gravidele cel mai important grup de risc), copiilor cu varsta mai mica de 59 de luni (recomandarea OMS este de a vaccina copiii cu varsta cuprinsa intre 6 si 59 de luni), varstnicilor, persoanelor care sufera de afectiuni medicale cronice precum astm, afectiuni cardiace sau pulmonare cronice, persoanelor cu boli imunosupresive, cum sunt HIV/SIDA. Personalul din sistemul de ingrijire medicala prezinta un risc crescut de a contracta infectia gripala din cauza contactului direct cu pacientii[5].

Recunoscand amenintarea semnificativa a gripei, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si autoritatile nationale din domeniul sanatatii din intreaga lume recomanda vaccinarea, ca fiind cea mai buna metoda de preventie in cazul gripei si de reducere a riscurilor de complicatii.[6]

Despre SANOFI

Misiunea Sanofi este sa fie alaturi de persoanele care se confrunta cu probleme de sanatate. Suntem o companie biofarmaceutica globala dedicata sanatatii umane. Prevenim afectiuni cu ajutorul vaccinurilor si punem la dispozitie tratamente inovatoare. Suntem alaturi de cei care sufera de boli rare, dar si langa milioanele de oameni care au o boala cronica.

Cu ajutorul a peste 100.000 de angajati in 100 de tari, Sanofi transforma inovatia stiintifica in solutii pentru sanatate pretutindeni in lume.

Sanofi, Empowering Life

Despre SANOFI ROMANIA

Sanofi Romania este unul dintre liderii industriei farmaceutice locale, avand una dintre cele mai diversificate oferte de pe piata: ingrijire medicala primara (diabet, boli cardiovasculare, medicamente mature), ingrijire specializata (Sanofi Genzyme – boli rare, scleroza multipla, oncologie, imunologie), vaccinuri (Sanofi Pasteur), medicamente fara prescriptie si suplimente alimentare (Opella Consumer HealthCare). Aducem stiinta si inovatia mai aproape de pacientii din Romania, fiindu-le alaturi pe parcursul intregii calatorii pentru sanatate – de la preventie la terapie si suport in mentinerea starii generale de sanatate. 

Pentru informatii suplimentare de presa:

Georgiana Bobolicu, Account Manager, PR.IN Grup, Healthcare Communications Division a IMAGE PR

0744.498.900, georgiana.bobolicu@pringrup.ro

Camelia Nitu, Communication Head Sanofi Romania & Moldova

0723.353.520, camelia.nitu@sanofi.com

[1] Sarkar, S et al., Impact of COVID-19 in patients with concurrent co-infections: A systematic review and meta-analyses. Journal of Medical Virology, 2020

[2] Warren-Gash, C. et al. Eur. Respir. J. 51(3). pii: 1701794 (2018)

[3] The role of influenza in the epidemiology of pneumonia, Sourya Shrestha, Betsy Foxman, Joshua Berus, Willem G. van Panhuis, Claudia Steiner, Cécile Viboud & Pejman Rohani, www.nature.com/scientificreports

[4] Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile. Disponibil la: http://www.cnscbt.ro/index.php – analiza sezon gripal 2018-2019. Data ultimei accesari: septembrie 2021

[5] Raport OMS din noiembrie 2018 – http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs211/en/

[6] Organizatia Mondiala a Sanatatii. Gripa (sezoniera), Factsheet, actualizat in noiembrie 2018:  http://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/influenza-(seasonal)  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

banner
Doppel Herz
Karl Storz
banner

banner