• banner catena
 • Stimularea motorie a bebelușului 0-3 luni

  Autor: Kinetoterapeut Nicoleta JIANU Asociatia Kinetobebe Recuperare pediatrica www.kinetobebe.ro

  Sunt foarte multe lucruri la care trebuie să ne gândim înainte să vină bebe pe lume. Din ce în ce mai multe mame, înainte de a naște merg la cursuri de puericultură, pe teme de alăptat, se interesează despre un medic pediatru, decid ce fel de cărucior li se potrivește. Dar oare câți părinți știu înainte de a se naște bebelușul care sunt etapele fiziologice ale dezvoltării neuromotorii?

  De ce să cunoaștem înainte ce mișcări trebuie să facă bebelușul? Bebelușul se naște pentru a face mișcare. El se mișcă în burtică, apoi își continuă mișcările atunci când se naște. Se mișcă în somn, atunci când este treaz, iar mișcările lui devin de la simple la complexe pentru a atinge nivelul motor cel mai înalt, de a se deplasa biped independent. Este important să observăm mișcările bebelușului nostru pentru că unii copii au nevoie de o atenție deosebită în ceea ce privește stimularea motorie, iar dacă noi le acordăm atenție de la începutul vieții, putem preveni întârzierile în dezvoltarea neuromotorie.

  Cum învățăm să îl poziționăm pe bebe în primele 3 luni de viață? Încă din primele zile de viață bebelușul trebuie să fie poziționat pe toate părțile corpului: pe spate, pe lateralul corpului și pe burtică. În primele 2 săptămâni de viață, bebelușul doarme destul de mult, iar poziția recomandată de somn este pe spate. În timpul în care este treaz, de cele mai multe ori este schimbat de scutec și hrănit. Un moment bun să fie puș pe burtică este atunci când i se schimbă scutecul, înainte de masă. Important este să fie așezat pentru scurt timp, să se acomodeze cu poziția, nu să forțăm copilul sau pe noi să păstreze poziția un timp impus.

  De ce să facem acest lucru? Pentru că stimularea motorie începe cu poziționarea bebelușului. Un copil care cunoaște de la început cele trei poziții în care se poate mișca, se acomodează repede cu etapele ce vor urma. Un bebeluș așezat încă din primele zile pe burtică, va accepta cu plăcere poziția și va încerca să ridice capul și să îl miște către stânga sau dreapta.

  Vom evita apariția unei poziții preferențiale ale capului (unii bebeluși dorm doar pe o parte), iar aceasta poate duce la turtirea craniului pe acea parte.

  Se fac exerciții în primele 3 luni de viață, nu este prea mic? Copilul cunoaște mediul prin mișcare, deci este necesar să o facă de la începutul vieții. Dacă învățăm cum să așezăm bebelușul pe burtică sau pe spate, cum să îl ridicăm în brațe, cum să îl purtăm la plimbare, deja îl stimulăm prin și pentru mișcare.

   Are nevoie bebelușul să fie stimulat? De ce? Bineînțeles că un copil stimulat de la începutul vieții se va mișca mai ușor. Faptul că poate face îi da încredere în el și îl ajută să se concentreze mai bine, să facă singur ceea ce poate, nu să ceară ajutor, deși ne referim la copiii foarte mici. Simpla poziționare pe burtică îl ajută să vadă altfel, își dorește să ridice capul pentru a privi unde se află și cu cine. Oare dacă stă doar pe spate prezintă aceeași libertate?

  Ce pot observa la bebelușul meu în primele luni de viață?

  • Poziționarea piciorușelor poate fi către interior sau către exterior și este nevoie să cerem sfatul medicului pediatru dacă aceasta este în limite normale sau este necesar un control ortopedic.
  • Poziția preferențială a capului apare la mulți bebeluși datorită poziției păstrate în burtică, iar pentru a o combate de la început este necesar să îi stimulăm pe ambele părți.
  •  Aplatizarea capului este urmarea păstrării pe o parte (stânga, dreapta sau pe spate) a capului pentru mai mult timp sau unii copii rămân doar pe acea parte.
  • Mobilitate scăzută la șolduri se poate observa atunci când este dificil să punem scutec bebelușului. Poate fi pe o parte sau pe ambele și necesită ecografie de șolduri și un control ortopedic.

  Când să apelez la un specialist și care este acesta? Recomandarea unei evaluări de kinetoterapie este în prima lună de viață. Veți învăța despre etapele de dezvoltare motorie ale copilului, în ce etapă este bebelușul dumneavoastră, cum să îl stimulați, cum să îl transportați sau dacă are nevoie de vreo investigație de specialitate efectuată de medicul ortoped sau neurolog.

  Related Posts