spot_img

Pacientii oncologici si Covid-19. Ce ne-au invatat 12 luni de pandemie ?

Pacientii oncologici si Covid-19 – experiente si tratament

Federatia Asociatiilor Bolnavilor cu Cancer din Romania (FABC), cu sprijinul Roche Romania, a adunat laolalta reprezentantii celor mai importante institute oncologice din tara, care au povestit experienta pandemiei acum, la aproape un an de la declansare.

 

Medici din Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara au facut impreuna un apel la constientizarea importantei de a depista si trata rapid cancerul, chiar si in timpul pandemiei. Pacientii oncologici sunt incurajati sa isi invinga teama de COVID-19 si sa se intoarca la medic pentru a-si continua tratamentul, increzatori ca spitalele si centrele oncologice respecta cu strictete regulile de siguranta sanitara. In plus, romanii care sesizeaza ca se confrunta cu simptomele unor boli grave trebuie sa se adreseze de urgenta medicilor, pentru a primi cat mai repede un diagnostic si sa inceapa tratamentul corespunzator.

Este esential ca pacientii sa se adreseze medicului inca de la primele simptome, oricat de minore ar fi acestea, pentru ca depistarea cancerului in faza incipienta creste sansele de supravietuire. In stadiile avansate, din pacate, optiunile de tratament sunt limitate.

“Diagnosticarea ocologica a scazut cu 30-40% fata de 2019 si avem peste 10.000 de decese non-COVID in plus in luna noiembrie 2020, fata de noiembrie 2019. Ca sa nu mai vorbim despre cancerele pulmonare: sunt peste 3000 de cazuri de cancer pulmonar nediagnosticate de la debutul pandemiei. In contextul lansarii Planului European de Cancer, este momentul ca Romania sa accelereze demersurile pentru dezvoltarea si adoptarea unui Plan National de Oncologie menit sa reduca povara bolii. Un astfel de instrument cadru este singura solutie pentru ca in Romania sa se reduca incidenta si mortalitatea prin cancer” declara Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania.

In sprijinul pacientilor, platforma CdelaControl.ro, lansata in timpul pandemiei, si-a propus sa adune la un loc cele mai importante informatii despre boala, de ce si cat de importanta este administrarea corecta si neintrerupta a tratamentului. Aici, pacientii gasesc si o harta interactiva a Romaniei, ce include lista completa de spitale si clinici unde se trateaza afecţiunile oncologice in tara. Toate informatiile sunt verificate de medici specialisti cu experienta in tratarea acestor afectiuni.

Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer

A fost infiintata in anul 2005 din necesitatea ca toti cei care lupta impotriva cancerului sa devina o forta cu o voce puternica. FABC este interfata intre organizatiile membre si institutiile statului, institutiile europene implicate in sanatate, precum si organizatiile europene şi internationale similare. FABC reprezinta interesele a peste 75.000 de membri in intreaga tara, pacienti, supravietuitori si voluntari. FABC este o federatie formata din 26 de asociatii care activeaza pe plan local la nivelul judetelor. Misiunea FABC este de a face lobby şi advocacy activ pentru promovarea, respectarea şi garantarea drepturilor pacientilor cu cancer, implementarea masurilor necesare pentru reducerea impactului acestei maladii.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

banner
Doppel Herz
Karl Storz
banner

banner